Η χρήση των νέων ψηφιακών μέσων αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των πολιτικών εκστρατειών. Τα ψηφιακά μέσα, ενεργούν ως ένας αγωγός για την άμεση διάδοση πολιτικών και ιδεολογικών μηνυμάτων. Μια κατάλληλα χρησιμοποιούμενη ψηφιακή παρουσία παρέχει στον πολιτικό / φορέα, την ευκαιρία να συνδεθεί και να αλληλοεπιδρά δυναμικά με το ακροατήριό του με τρόπο μοναδικό.
Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά μέσα, από τον πολιτικό / φορέα, ορίζουν και την πολιτική του ταυτότητα.
Από το σχεδιασμό του πολιτικού ιστοτόπου έως τη διαχείριση των κοινωνικών μέσων και τη βελτιστοποίηση της μηχανής αναζήτησης, τα νέα εργαλεία της πολιτικής γίνονται ολοένα και πιο κινητικά και συνεχώς πιο απαιτητικά.
Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέα εργαλεία και νέους όρους πολιτικής επικοινωνίας: οι αναρτήσεις στο Facebook, στο Instagram, στο youtube και τα tweets είναι οι νέες “χειραψίες” και οι πολιτικοί ιστότοποι είναι τα νέα ζωντανά έντυπα.
Τι συμβαίνει σήμερα
Ο πολιτικός ή ο φορέας αντιλαμβάνεται το διαδίκτυο ως ένα ακόμη σημείο που θα συναντήσει «εύκολα» πολίτες για να επικοινωνηθούν οι ιδέες και οι δράσεις του.
Εν μέρει αυτό ισχύει. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που προσφέρει διάφορα κανάλια και τρόπους επικοινωνίας, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά.
Η διαφορά του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης γενικότερα, σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά ΜΜΕ, είναι ότι έχουν τους δικούς τους όρους και κώδικες επικοινωνίας. Τα προσφερόμενα εργαλεία διάδρασης και ο τρόπος που αντιδρούν οι πολίτες στο ψηφιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερος.
Η κλασική πολιτική επικοινωνία δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως με τα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα ένα δελτίο τύπου ή μία ανακοίνωση ενός πολιτικού γραφείου να είναι καλή για την τηλεόραση ή για την εφημερίδα, όχι όμως για το facebook ή το twitter.
Συνεπώς,
Η δημιουργία ειδικού περιεχομένου (φωτογραφία, τίτλος, κείμενο, βίντεο) ικανού να κεντρίσει το ενδιαφέρον του διαδικτυακού επισκέπτη και ο τρόπος μετάδοσής του είναι το συστατικό επιτυχίας του σύγχρονου πολιτικού και της διαφοροποίησής του από εκείνους που αρνούνται να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της ψηφιακής επικοινωνίας.
Η δυνατότητα μέτρησης της διαδικτυακής φήμης ή επιρροής που προκύπτει μέσα από δεδομένα όπως αναπαραγωγές ειδήσεων, clicks, likes, shares κ.α. είναι επιβεβλημένη για τη χάραξη στρατηγικής.
Απαραίτητες ενέργειες για την ψηφιακή πολιτική παρουσία:
- Δημιουργία ιστότοπου (website).
- Δημιουργία σελίδων / προφίλ / καναλιών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Google κ.α..
- Δημιουργία περιεχομένου κατάλληλου για κάθε σημείο παρουσίας (web site, social media)
- Χρήση εργαλείων μέτρησης φήμης / επιρροής.
- Δημιουργία μηχανισμού αποστολής ενημερωτικών newsletters μέσω email.
- Στο πλαίσιο ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες, ο μηχανισμός αποστολής μηνυμάτων μέσω sms / viber / whatsup πρέπει να συνυπολογιστεί ως ιδιαίτερα σημαντικός.
Η Andromeda, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να υποστηρίξει με επιτυχία τις παραπάνω ενέργειες στους τομείς:
- Σχεδιασμός εικαστικός και λειτουργικός για web site, social media και mobile applications.
- Υπηρεσίες φιλοξενίας (web hosting).
- Δημιουργία περιεχομένου.
- Οργάνωση / παρακολούθηση / συντήρηση ψηφιακής καμπάνιας ή ψηφιακού προφίλ.
- Ανάλυση δεδομένων για τη μέτρηση φήμης / επιρροής.
- Υπηρεσίες μαζικής ενημέρωσης / κινητοποίησης.
Σημείωση: όλες οι ενέργειες επικοινωνίας με τους πολίτες πρέπει να προσαρμόζονται πλήρως με τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).